Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Ontdek Neuhaus met een gloednieuw rondleidersteam van ontrafelaars en belevingsdeskundigen. De rondleiders nemen u mee vanuit hun eigen visie als rapper, danser, architect, acteur of kunstdocent. Sluit aan bij Sunday Strolls, reserveer het onderwijsprogramma Ontwerp mee aan de toekomst of boek een losse rondleiding bij een of meerdere rondleiders.

Aissa Traore

meer-dan-menselijk alter ego
Panthera The Empress

"Zwarte panters zijn grote katten. Ze worden gekenmerkt door een korte zwarte vacht of concentraties zwarte vlekken tegen een donkere achtergrond. Als ik een panter was zou ik van kleur willen kunnen veranderen, als universeel symbool van gelijkheid. Diversiteit mag gezien en gevierd worden."

 

Naast Krump-danser van wereldniveau is Aissa verbinder, maker en social media-expert. Expressiviteit is altijd een belangrijk onderdeel van haar werk. Haar lievelingsdingen zijn acteren, bewegen en royalty.

 

“Ik sta voor diversiteit, inclusiviteit en ik ben humanitair ingesteld. Ik zou niet kunnen (rond)leiden zonder empathie, betrokkenheid en kennis.”

 

 

Alexa Hakkenbrak

meer-dan-menselijk alter ego
Snorlex

"Wanneer ik niet heb gegeten, te weinig heb geslapen of tegen andere ongemakken aanloop, wordt Snorlex een heel concreet onderdeel van mij. Ik heb er weinig controle over en voel niet altijd wanneer Snorlex het overneemt. Mensen kunnen Snorlex langzaam laten verdwijnen door het eten te geven of extra lief te zijn."

 

Alexa maakt elektronische muziek, is tekstschrijver, rapt en zingt. Ze is performer, theatermaker en geeft les. Haar lievelingsdingen zijn Spotify, de ring die ze maakte van haar opa's zegelring en haar scooter. 

 

“Ik vind het leuk om mensen een unieke ervaring te bieden. Vooral als ik hen de verbinding kan laten voelen en ze zichzelf daardoor verbazen.”

Bas van der Kruk

meer-dan-menselijk alter ego
SōM

"SōM is de optelsom van mens, kunst en context. SōM is gemaakt van objecten, mensen en gedachten die dezelfde tijd en ruimte delen. SōM is geen man, geen vrouw, geen mens, geen object, geen concept, geen manifestatie, geen individu, geen groep. SōM is wat er overblijft in het moment en viert het leven met confetti en glitter."

 

Na de dansacademie in Londen volgde Bas een master in toegepaste ethiek. Hij is performer, schrijver en kunstenaar. Zijn lievelingsdingen zijn het Violin Concerto No. 3 in B mineur O. 61: Allegro non tropo van Camille Saint-Saëns, rollen over de vloer en de kleuren van Miami. 

 

“Ik mix graag verschillende vormen van artistieke expressie om mensen net even anders naar de wereld te laten kijken.”

Joëlle Hoogendoorn

meer-dan-menselijke alter ego
Chai thee

"Chai thee is pittig en bestaat uit veel verschillende soorten kruiden in een gebalanceerde combinatie."

 

Joëlle is helemaal gek van beeldende kunst. Ze is gepassioneerd maker, tentoonstellingsbezoeker, kunstdocent en heeft een grote verzameling kunstboeken. Haar lievelingsdingen zijn sinaasappels, IJsland en Sushi, haar kat. 

 

“Ik neem de bezoeker graag helemaal mee in mijn verhaal. Het is mijn doel om mensen enthousiast en met een voldaan gevoel weg te zien gaan.”

Nevill Mitchell Martins

meer-dan-menselijk alter ego
Professor X

"Professor X is een gehandicapte supermutant met crazy ESP (extra-sensory perception) die andere mutants helpt om betere superhelden te zijn. Dat alles voor vrede & gerechtigheid."

 

Net als zijn collega-rondleiders is Nevill moeilijk in een hokje te plaatsen. Hij is community director, happeningsmaker, futurist en liefhebber van revolutionaire muziek. Zijn lievelingsdingen zijn de Vajrasattva mantra, de geur van Palo Santa en het nummer Rated X (6:53) van Miles Davis. 

 

“Mensen vinden het altijd fijn om met mij te wandelen. Ik doe eigenlijk niks anders.”

Pia Canales

meer-dan-menselijk alter ego
Suzy Starduster

"Stardust verwijst naar de apocalyptische (maar liefdevol gebrachte) boodschap van het personage Ziggy. Suzy naar Susan Sontag. Samen is dat Suzy Starduster: naast een ode aan twee helden, ook de poetser van het heelal."

 

Pia is professioneel observator van dagelijkse dingen. Door haar hypernieuwsgierige houding en google skills weet ze van veel een beetje. Door haar kunstachtergrond weet ze van een beetje, veel. Haar lievelingsdingen zijn pindakaas, amateurs en interdimensionale aliens.

 

“Ik loop rondjes, ik loop alleen maar rondjes, ik loop urenlang rondjes, ik blijf rondjes lopen, elk rondje is anders.”

Sven Jansse

meer-dan-menselijke alter-ego
Donnie Darko

"Donnie is voor mij de belichaming van de ontdekkingsreiziger die wij als mens zijn. Waarbij we allemaal onze eigen waarheid creëren en beleven."

 

Het werk van Sven begeeft zich op het snijvlak van architectuur, fotografie en kunst. Hij creëert in zijn eigen studio ‘Image & Space’ in Rotterdam. Zijn lievelingsdingen zijn dumplings, de toiletruimtes van de Berghain en bikepacking.

 

“Mijn grootste stimulans is het alledaagse, en tegelijkertijd de meer-dan-menselijke parallelle wereld die daaruit te destilleren is.”

Rondleidingen

Sunday Stroll

Sluit elke zondag om 14:00 uur gratis aan bij een Sunday Stroll door Neuhaus. In een uur tijd neemt elke week een andere rondleider u mee door de tentoonstelling. Er kunnen maximaal 15 deelnemers mee, vol is vol. 

Ontwerp mee aan de toekomst

primair onderwijs (groep 7 & 8)

Leerlingen maken kennis met de ontwerppraktijk in Neuhaus. Ze ervaren hoe ze met hun eigen ideeën een andere wereld mogelijk kunnen maken. In de aansluitende workshop geven ze vorm aan hun eigen ideeën. 

Neuhaus-rondleiding

Tijdens de openingstijden van Nehaus kunt u ook zelf een rondleiding reserveren. De rondleiding duurt één uur en kost € 85,- voor een groep van maximaal vijftien deelnemers, exclusief entree.

 

U kunt een rondleiding boeken door een e-mail te sturen naar boekingen@hetnieuweinstituut.nl of te bellen met 010-4401200.

Ontwerp mee aan de toekomst

voortgezet onderwijs (klas 1 t/m 3)

Leerlingen gaan op onderzoek naar vernieuwende ontwerpoplossingen in Neuhaus. Ze geven in een aansluitende workshop vorm aan hun eigen visie op de wereld van morgen en gebruiken hierbij uitdagende technieken. Geschikt voor vmbo, havo en vwo. 

Maureen Mooren & Rudy Guedj
Rudy Guedj
Jan Bijster
Noortje Ankersmit

Bij de samenstelling van het educatieprogramma wordt gebruik gemaakt van het rijke aanbod aan kennis en informatie dat ontstaat uit de verschillende onderzoeksprogramma's, tentoonstellingsprojecten en aanverwante activiteiten van het instituut.