Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut met een rondleidersteam van ontrafelaars en belevingsdeskundigen. De rondleiders nemen u mee vanuit hun eigen visie als rapper, danser, architect, acteur of kunstenaar. Sluit aan bij Sunday Strolls, reserveer het onderwijsprogramma Ontwerp mee aan de toekomst of boek een losse rondleiding bij een of meerdere rondleiders.

Asha Capella

Asha is een allrounder die houdt van nieuwe dingen leren en kunnen. Haar grootste passie is koken en ze is dan ook chef-kok. Haar lievelingsdingen zijn eten, mensen die offbeat dansen en haar familie.

 

Als je enthousiast bent over- en bekend met een onderwerp en je kan dit goed overbrengen, dan ben je een goede rondleider.” 

 

Bas van der Kruk

Na de dansacademie in Londen volgde Bas een master in toegepaste ethiek. Hij is performer, schrijver, kunstenaar en creatief adviseur. Zijn lievelingsdingen zijn rollen over de vloer en de kleuren van Miami. 

 

“Ik mix graag verschillende vormen van artistieke expressie om mensen net even anders naar de wereld te laten kijken.”

Florian van Zandwijk

Vanuit zijn fascinatie voor cultuur en technologie werkt Florian als ontwerper met uiteenlopende media, van geschreven tekst tot video-essays en social-media platforms. Hij probeert daarbij altijd in te gaan op actuele thema’s. Zijn lievelingsdingen zijn treinreizen, langzame documentaires en zijn verzameling voetbalshirts.

 

“Als ik mijn kennis en onwetendheid deel met anderen en anderen met mij, kunnen die ons misschien wel tot een inzicht leiden, of nieuwe vragen oproepen.”

 

Giliam Spliethoff

Componist Giliam maakt geluiden en muziek voor interactieve systemen zoals games, escape rooms, VR en installaties. Sinds kort maakt hij ook muziek voor theater. Voor zijn lievelingsdingen hanteert hij altijd de 3 p’s: piano, plantjes en pingpong.

 

“Als ik mensen ergens in kan onderdompelen word ik vrolijk.”

 

Joëlle Hoogendoorn

Joëlle is helemaal gek van beeldende kunst. Ze is gepassioneerd maker, tentoonstellingsbezoeker, kunstdocent en heeft een grote verzameling kunstboeken. Haar lievelingsdingen zijn sinaasappels, IJsland en Sushi, haar kat. 

 

“Ik neem de bezoeker graag helemaal mee in mijn verhaal. Het is mijn doel om mensen enthousiast en met een voldaan gevoel weg te zien gaan.”

Martin Snip

Martin werkt als acteur, performer, presentator, interviewer en docent. Het ene moment brengt hij klassieke zang op stilettohakken als zijn alterego Stretchmark, het volgende presenteert hij een programma voor RTV Rijnmond, waarna hij misschien wel weer een silent disco begeleidt. Als het maar verbinding teweegbrengt. Zijn lievelingsdingen zijn wandelingen zonder verwachting, een diepe ademhaling en pompoen uit de oven.

 

“Ik wil het publiek laten ervaren: je bent niet alleen. Je bent onderdeel van een generatie, een huidig tijdsbeeld en een maatschappij. Jij en al je eigenzinnige gedachtenspinsels zijn uniek, maar ook een product van je omgeving. En dat gegeven biedt ruimte voor verbinding."

 

Pia Canales

Pia is professioneel observator van de dagelijkse dingen. Door haar hyper-nieuwsgierige houding weet ze van teveel een beetje en door haar kunstachtergrond weet ze van een beetje, teveel. Haar lievelingsdingen zijn pindakaas, inter-dimensionale aliens en amateurs.

 

“Ik loop rondjes, ik loop alleen maar rondjes, ik loop urenlang rondjes, ik blijf rondjes lopen, elk rondje is anders.”

Semm Capella

Semm is artiestenmanager en ondernemer. Met zijn bedrijf H&V Agency helpt hij artiesten te ontwikkelen en hun carrières te managen. Daarnaast startte hij een merk voor luxe accessoires zoals ringen, pochets, zijden sjaals en meer. Zijn lievelingsdingen zijn muziek, familie en creëren.

 

“Het is niet alleen een rondleiding, maar een ervaring.”

 

Shahaila Winklaar

Als kunstenaar, jurist en rondleider bewoog Shahlaila zich langs de Parade, de Tweede Kamer, Museum Boijmans Van Beuningen en het Mauritshuis. Ze is nieuwsgierig naar mensen en hun verhalen, visie en beweegredenen. Haar lievelingsdingen zijfree-style breien, in-depth bankhangen en haar e-reader.

 

“Een goede vragensteller laat je een ander standpunt zien, een visie. Een nog betere vragensteller gaat een gesprek aan.”

 

Tahsin Karakas

Naast de studie Fine Arts maakt Tashin muziek en ontwikkelt hij zijn eigen projecten. Een van zijn favoriete kunstenaars is John Baldessari omdat hij erg multidisciplinair werkt en een gave baard heeft. Zijn lievelingsdingen zijn muziek, de geur van knoflook als er wordt gekookt en schilderen. 

 

Ik ben constant bezig met de interactie tussen mij en de deelnemers. Het kunnen creëren van een dynamische klik.”

 

Van oktober t/m december voeren de rondleidingen door de tentoonstelling I See That I See What You Don't See. Vanaf december zijn de rondleidingen ook beschikbaar in de tentoonstelling The Hoodie.

Rondleidingen

Sunday Stroll

Sluit elke zondag om 14:00 uur gratis aan bij een Sunday Stroll door de tentoonstelling. Elke week neemt een andere rondleider u mee vanuit zijn of haar eigen perspectief. Er kunnen maximaal 15 deelnemers mee, vol is vol.

Ontwerp mee aan de toekomst

primair onderwijs (groep 4 t/m 8)

Leerlingen maken kennis met de ontwerppraktijk in de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut. Ze ervaren hoe ze met hun eigen ideeën een andere wereld mogelijk kunnen maken. In de aansluitende workshop geven ze vorm aan hun eigen ideeën.

Rondleidingen door de tentoonstelling(en)

Tijdens de openingstijden van van Het Nieuwe Instituut kunt u ook zelf een rondleiding reserveren. De rondleiding duurt één uur en kost € 85,- voor een groep van maximaal vijftien deelnemers, exclusief entree. 

 

U kunt een rondleiding boeken door een e-mail te sturen naar boekingen@hetnieuweinstituut.nl of te bellen met 010-4401200.

Ontwerp mee aan de toekomst

voortgezet onderwijs (klas 1 t/m 6)

Leerlingen gaan op onderzoek naar vernieuwende ontwerpoplossingen in de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut. Ze geven in een aansluitende workshop vorm aan hun eigen visie op de wereld van morgen en gebruiken hierbij uitdagende technieken. Geschikt voor havo en vwo.

Maureen Mooren & Rudy Guedj
Rudy Guedj
Jan Bijster
Noortje Ankersmit

Bij de samenstelling van het educatieprogramma wordt gebruik gemaakt van het rijke aanbod aan kennis en informatie dat ontstaat uit de verschillende onderzoeksprogramma's, tentoonstellingsprojecten en aanverwante activiteiten van het instituut.