In Ontwerp mee aan de toekomst gaan leerlingen op onderzoek uit naar vernieuwende ontwerpolossingen op één van de wisselende tentoonstellingen. Ze geven in een aanluitende workshop vorm aan hun eigen visie op de wereld van morgen en gebruiken hierbij uitdagende technieken zoals 3D printpennen en elktrische tools

Tot 23 september 2018 staat Het Nieuwe Instituut met Dissident Gardens in het teken van de nieuwe verhouding tussen natuur en cultuur. In deze editie van Ontwerp mee aan de toekomst creeëren leerlingen ontwerpoplossingen die de wereld om hun heen duurzaam leefbaar houden. Wonen en eten verbouwen op Aarde of Mars? Welke duurzame toekomst staan leerlingen voor ogen? Tijdens de interactieve rondleiding verkennen leerlingen experimentele architectuurontwerpen en landschapsontwikkeling, geautomatiseerde landbouw maar ook ontwerpen die Mars transformeren tot een omgeving die geschikt is voor aards leven. In de workshop boren ze de ontwerpkracht in zichzelf aan en ontwikkelen ze samen duurzame  ontwerpoplossingen. Zet je in op natuur? Of maak je juist gebruik van de vernieuwende kracht van de mens? Of benut je zowel de wilde natuur als de nieuwste technologie? Hoe kan een toekomstbestendige wereld eruit zien?

Ontwerpend leren

In het onderwijsprogramma Ontwerp mee aan de toekomst wordt specifiek ingezet op ontwerpend leren en design thinking. Via het analyseren van problemen, ontwikkelen van creatieve ideeën en het toepassen hiervan, komen leerlingen zelf tot een product. Daarbij staat de ontwikkeling van 21 eeuwse vaardigheden zoals creativiteit, kritisch en probleemoplossend denken en samenwerken centraal.

Kerndoelen

Dit onderwijsprogramma sluit aan bij kerndoelen
30, 33 Mens en natuur
36, 38, 40, 42 Mens en maatschappij
48, 49, 50, 52 Kunst en cultuur

Praktische informatie

Doelgroep: vmbo, havo en vwo, leerjaar 1-3
Aantal: maximaal 15 leerlingen per groep, maximaal 2 groepen tegelijk
Periode: doorlopend
Dinsdag t/m vrijdag, 10.00 - 17.00 uur
Duur: 120 minuten
Kosten: € 115,- per groep

Jan Bijster
Rudy Guedj
Maureen Mooren & Rudy Guedj
Samantha Tholen
Noortje Ankersmit
Overtreders W

Bij de samenstelling van het educatieprogramma wordt gebruik gemaakt van het rijke aanbod aan kennis en informatie dat ontstaat uit de verschillende onderzoeksprogramma's, tentoonstellingsprojecten en aanverwante activiteiten van het instituut.