Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In Huis in verandering ontdekken leerlingen Huis Sonneveld, een villa uit 1933. In deze villa leefden meneer en mevrouw Sonneveld en zij lieten bijna het hele huis met alle meubels speciaal voor henzelf en hun twee dochters ontwerpen. Vroeg in de ochtend, vóórdat er andere mensen in het huis naar binnen mogen, krijgen leerlingen een rondleiding. Daarna gaan zij zelf aan de slag in een workshop.

De museumdocent neemt de leerlingen mee door Huis Sonneveld. Ze onderzoeken de architectuur en de bouwstijl van het huis, maar ook de tuin en het interieur met speciaal ontworpen meubels, glaswerk, servies en stoffen. Leerlingen bedenken waarom het huis zo modern was toen het werd gebouwd. In de aansluitende workshop ontwerpen leerlingen zélf innovatieve toevoegingen aan een huis. Hoe zou Huis Sonneveld ook nu weer een huis voor de toekomst kunnen zijn?

Ontwerpend leren

In het onderwijsprogramma Huis in verandering wordt ingezet op ontwerpend leren in combinatie met erfgoed, architectuur en design. Leerlingen verkennen deze disciplines en leren de waarde ervan kennen. Na stil te staan bij innovatieve vormen van architectuur en design, bedenken ze zelf toevoegingen die toekomstbestendig zijn. In dit programma worden vaardigheden als reflecteren, ideeën verzinnen, plannen uitwerken en presenteren geoefend en ontwikkeld. 

Kerndoelen

Dit onderwijsprogramma sluit aan bij kerndoelen
44, 45 Oriëntatie op jezelf en de wereld- natuur en techniek
51 Oriëntatie op jezelf en de wereld-tijd
54, 55, 56 Kunstzinnige oriëntatie en beeldende vorming

Praktische informatie

Doelgroep: Groep 5 t/m 8
Aantal: maximaal 15 leerlingen per groep, maximaal 2 groepen tegelijk
Periode: september 2017 t/m juli 2018
Dinsdag t/m vrijdag, 10.00 - 17.00 uur
Duur: 120 minuten
Kosten: €57,50 per groep

Huis Sonneveld kan ook buiten school worden bezocht. Voor kinderen is er een speciale audiotour, waarin Leonard, kleinzoon van meneer en mevrouw Sonneveld hen meeneemt door het huis van zijn grootouders. Kijk voor meer informatie op de website van Huis Sonneveld.

Jan Bijster
Rudy Guedj
Maureen Mooren & Rudy Guedj
Shailoh Phillips
Noortje Ankersmit
Overtreders W

Bij de samenstelling van het educatieprogramma wordt gebruik gemaakt van het rijke aanbod aan kennis en informatie dat ontstaat uit de verschillende onderzoeksprogramma's, tentoonstellingsprojecten en aanverwante activiteiten van het instituut.