Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Wat er precies gebeurt in Het Nieuwe Instituut is iedere keer weer een verrassing, maar leerlingen onderzoeken altijd één of meerdere tentoonstellingen. Die kunnen gaan over design, digitale cultuur of architectuur: van de planeet Mars tot computervirussen. Het gaat altijd over ontwerp en hoe de wereld om ons heen verandert door nieuwe ideeën, technologieën en ontwikkelingen. 

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Omleiders

Alle onderwijsprogramma's in Het Nieuwe Instituut worden gegeven door de omleiders. Elk van hen is een ontwerper met een eigen expertise: van danser tot lifestyle expert en van schrijver tot interaction designer. Vanuit hun eigen visie nemen de omleiders leerlingen mee door de tentoonstellingen. Ze vertellen wat hun hoogtepunten zijn en waarom, waar ze inspiratie uit halen en hoe ze die zelf zouden kunnen gebruiken in hun werk. Er wordt altijd een maakopdracht verbonden aan de omleiding. Wat vaststaat: het blijft nooit bij kijken en praten. Zo mondt het ene bezoek uit in een gezamenlijke dans en het volgende in een toekomstontwerp. In Het Nieuwe Instituut ervaren leerlingen uit eerste hand wat ontwerpers inspireert en drijft en ondervinden ze dat zij zelf de ontwerpers van de toekomst zijn. Kies een omleider, of word samen verrast!

Tentoonstellingen

Lithium | 20/09/20 - 21/02/21

Onze telefoons, laptops en elektrische auto’s draaien op batterijen van lithium. Daarnaast wordt het mineraal gebruikt bij de behandeling van allerlei lichamelijke en geestelijke aandoeningen. Lithium helpt mensen en apparaten dus om op te laden, maar wat als het ook bijdraagt aan hun uitputting? Onderzoek dit samen in een tentoonstelling waarvan de inrichting lijkt op een kuuroord.

Atelier Nelly & Theo van Doesburg | 11/07/20 - 11/07/21

Nelly van Doesburg was een getalenteerde pianiste, danseres en wist alle belangrijke mensen in de kunstwereld voor zich te winnen. Ook was ze de vrouw van de wereldberoemde kunstenaar Theo van Doesburg. Ze speelde een grote rol in zijn carrière en in de reputatie van de kunststroming De Stijl. Ontdek Nelly’s meeslepende leven in de avant-garde kunstwereld aan de hand van deze tentoonstelling vol schetsen, foto’s, video’s en verhalen.

Art on Display | 04/10/20 - 07/03/21

Hoe presenteer je kunst? Dat kan spannender dan schilderijen aan witte muren. Precies dat vonden architecten als Lina Bo Bardi en Franco Albini ook. Deze tentoonstelling toont experimentele tentoonstellingsontwerpen uit het verleden, levensgroot nagebouwd in Het Nieuwe Instituut. Het ene ontwerp zorgt voor een persoonlijke ontmoeting met de kunst en in het andere ontwerp raken leerlingen juist expres de weg kwijt.

Praktische informatie

Zijn jullie er klaar voor? Neem contact met ons op om te reserveren.

Een omleiding duurt 90 minuten. Omleiders gaan in op meerdere thema’s en werken in de tentoonstelling. Ook is er tijd voor een maakopdracht. De omleiders weten met plezier in te spelen op alle niveaus en leerjaren van het voortgezet (en primair) onderwijs en maken hun omleiding altijd passend voor elke groep leerlingen.

Doelgroep: klas 1 t/m 6, vmbo (alle niveaus), havo, vwo
Aantal: max. 15 ll per groep, meerdere groepen teglijk mogelijk
Periode: doorlopend
Dinsdag t/m vrijdag, 10:00-17:00 uur
Duur: 90 minuten
Kosten: €75 per groep

Andere wensen zoals een omleiding van 60 minuten? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden via boekingen@hetnieuweinstituut.nl of 010 – 440 1200.

Dit programma is ook beschikbaar voor het primair onderwijs. Liever een online omleiding volgen? Bekijk de School Scroll.

‘Omleider speelde goed in op de belevingswereld van de leerlingen en wist ze vragen te ontlokken en te motiveren om mee te doen met zijn activiteit.’

Maureen Mooren & Rudy Guedj
Rudy Guedj
Jan Bijster
Laure van den Hout
Concrete Blossom

Bij de samenstelling van het educatieprogramma wordt gebruik gemaakt van het rijke aanbod aan kennis en informatie dat ontstaat uit de verschillende onderzoeksprogramma's, tentoonstellingsprojecten en aanverwante activiteiten van het instituut.