Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Wat er precies gebeurt in Het Nieuwe Instituut is iedere keer weer een verrassing, maar leerlingen onderzoeken altijd één of meerdere tentoonstellingen. Die kunnen gaan over design, digitale cultuur of architectuur: van de planeet Mars tot computervirussen. Het gaat altijd over ontwerp en hoe de wereld om ons heen verandert door nieuwe ideeën, technologieën en ontwikkelingen.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Omleiders

Alle onderwijsprogramma's in Het Nieuwe Instituut worden gegeven door de omleiders. Elk van hen is een ontwerper met een eigen expertise: van danser tot lifestyle expert en van schrijver tot interaction designer. Vanuit hun eigen visie nemen de omleiders leerlingen mee door de tentoonstellingen. Ze vertellen wat hun hoogtepunten zijn en waarom, waar ze inspiratie uit halen en hoe ze die zelf zouden kunnen gebruiken in hun werk. Er wordt altijd een maakopdracht verbonden aan de omleiding. Wat vaststaat: het blijft nooit bij kijken en praten. Zo mondt het ene bezoek uit in een gezamenlijke dans en het volgende in een toekomstontwerp. In Het Nieuwe Instituut ervaren leerlingen uit eerste hand wat ontwerpers inspireert en drijft en ondervinden ze dat zij zelf de ontwerpers van de toekomst zijn. Kies een omleider, of word samen verrast!

Tentoonstellingen

Het ontwerp van het sociale | 04/07/2021 – 07/07/2024

Hoe ziet radicaal ontwerp eruit? En wat voor invloed heeft de samenleving hierop gehad? In de semipermanente tentoonstelling wordt getoond hoe veelzijdig en soms radicaal de interactie tussen ontwerp en samenleving de afgelopen eeuw is geweest. Wat voor bijdragen leverde activisten of betrokken burgers aan? De installatie brengt bezoekers steeds weer langs een reeks scenes uit de sociale geschiedenis, die telkens door andere onderzoekers, conservatoren en ontwerpers wordt bijgewerkt.

Op zoek naar het pluriversum | 23/04/2022 – 07/08/2022

In Op zoek naar het pluriversum ga je mee op pad door wat de samenstellers van de tentoonstelling, Erik Wong en Sophie Krier, het pluriversum noemen, een wereld die ruimte maakt voor vele werelden. Hoe realistisch is dat, een wereld waarin mensen en andere wezens in harmonie met elkaar en hun omgeving samenleven? Een rechtvaardige wereld, waarin we samen een toekomst vormgeven die werkelijk toekomst heeft?


MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio | 06/11/2021 – 04/09/2022

Met tekeningen, schetsen, notities, maquettes en ander archiefmateriaal neem je een kijkje in de keuken van architectenbureau MVRDV. Ontworpen als een 'levende' en actieve werkomgeving laat de multimediale presentatie zien dat het kantoor de plek is waar ideeën en projecten vloeiend heen en weer kunnen bewegen tussen heden, verleden en toekomst. De tentoonstelling is ingericht op de zesde verdieping van het instituut, uitkijkend op een van de veelbesproken recente ontwerpen van het gerenommeerde bureau, Depot Boijmans Van Beuningen.

De toekomst door kunstmatige ogen | 20/02/2022 – 26/06/2022

In de installatie De toekomst door kunstmatige ogen van onderzoeker-ontwerper Richard Vijgen blikken bezoekers met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) terug op zulke toekomstbeelden van de afgelopen twintig jaar. Door te spelen met de ‘ogen’ waarmee de computer het archief van VPRO Tegenlicht bekijkt, ervaar je van dichtbij hoe die informatie verwerkt.

 

Praktische informatie

Zijn jullie er klaar voor? Neem contact met ons op om te reserveren.

Een omleiding duurt 90 minuten. Omleiders gaan in op meerdere thema’s en werken in de tentoonstelling. Ook is er tijd voor een maakopdracht. De omleiders weten met plezier in te spelen op alle niveaus en leerjaren van het primair (en voortgezet) onderwijs en maken hun omleiding altijd passend voor elke groep leerlingen.

Doelgroep: groep 1 t/m 8
Aantal: max. 15 ll per groep, meerdere groepen tegelijk mogelijk
Periode: doorlopend
Dinsdag t/m vrijdag, 10:00-17:00 uur
Duur: 90 minuten
Kosten: €75 per groep

Andere wensen zoals een omleiding van 60 minuten? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden via boekingen@hetnieuweinstituut.nl of 010 – 440 1200.

Dit programma is ook beschikbaar voor het voortgezet onderwijs. Liever een online omleiding volgen? Bekijk de School Scroll.

‘Goede balans tussen informatie, omleiding en zelf bezig zijn.’

Maureen Mooren en Rudy Guedj
Rudy Guedj
Jan Bijster
Tony Santos
Concrete Blossom

Bij de samenstelling van het educatieprogramma wordt gebruik gemaakt van het rijke aanbod aan kennis en informatie dat ontstaat uit de verschillende onderzoeksprogramma's, tentoonstellingsprojecten en aanverwante activiteiten van het instituut.