Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut of breng een bezoek aan Huis Sonneveld met het omleidersteam. Deze ontrafelaars en belevingsdeskundigen nemen bezoekers mee vanuit hun eigen visie als muzikant, danser of kunstenaar. Sluit aan bij de Thursday Night Detours, reserveer een onderwijsprogramma of boek een losse omleiding bij een of meerdere omleiders.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Erik Peters

Nederlands, Engels

Erik Peters is als ontwerper, onderzoeker en muzikant geïnteresseerd in het begrijpen en ontleden van systemen in de maatschappij, zowel op politiek als ecologisch, sociaal of technologisch vlak. Zijn praktijk richt zich op speculatief design, waarin hij onderzoek en fictie combineert.

 

"Als ontwerper creëer ik om ruimte te maken voor discussie en reflectie. Ik bevraag, visualiseer, speculeer, droom, reflecteer, leg verbanden, bouw constructies en stel alternatieven voor."

Joëlle Hoogendoorn

Nederlands, Engels

Joëlle Hoogendoorn is helemaal gek van beeldende kunst. Ze is gepassioneerd maker, tentoonstellingsbezoeker, kunstdocent en heeft een grote verzameling kunstboeken. Haar lievelingsdingen zijn sinaasappels, IJsland en Sushi, haar kat. 

 

“Ik neem de bezoeker graag helemaal mee in mijn verhaal. Het is mijn doel om mensen enthousiast en met een voldaan gevoel weg te zien gaan.”

Pia Canales

Nederlands, Engels

Pia Canales is professioneel observator van de dagelijkse dingen. Door haar hyper-nieuwsgierige houding weet ze van teveel een beetje en door haar kunstachtergrond weet ze van een beetje, teveel. Haar lievelingsdingen zijn pindakaas, inter-dimensionale aliens, en amateurs.

 

"Ik loop rondjes, ik loop alleen maar rondjes, ik loop urenlang rondjes, ik blijf rondjes lopen, elk rondje is anders.”

Maurik Stomps

Nederlands, Engels

Van wie is de stad? In hoeverre kun je daar als individu iets aan toevoegen? Met deze (on)mogelijkheden in het publieke domein houdt ontwerper en kunstenaar Maurik Stomps zich bezig. Het bevragen en onderzoeken van de (publieke) ruimte neemt hij ook mee in zijn omleidingen. Zijn favoriete dingen zijn het organiseren van kleine evenementen (in zijn woning), de zonsondergang vanuit zijn huis en tuinieren. 

 

"Ik wil graag verwondering aanwakkeren bij mensen en ze op een andere manier naar dingen laten kijken om ze zo in contact te brengen met een nieuwe belevingswereld."

Laura Grimm

Nederlands, Engels

Een zelforganiserende kunstenaar, zo noemt omleider Laura Grimm zichzelf. Ze maakt graag sculpturen en werkt graag met textiel. Tot haar favoriete dingen behoren haar studio, de herfst en na een lange dag bij thuiskomst direct haar pyjama aantrekken.

 

"Een omleiding is meer dan luisteren, kijken of lezen. Het is een moment waarin ik mensen verbind met iets of iemand, waardoor zij meer leren zien en daardoor samen meer inzicht krijgen."

Maartje de Winter

Nederlands, Engels

Maartje de Winter noemt zichzelf een ‘gehandicapte op-onderzoek-gebaseerde ontwerper’. In haar werk kijkt ze vanuit een makers perspectief naar identiteit en de uitdrukking hiervan. Ze doet voor haar werk ook onderzoek naar intersectioneel feminisme en queer/crip theorieën. Daarnaast is ze actief binnen de gemeenschap voor mensen met een beperking. Verder is Maartje graag in de natuur, zijn kevers haar favoriete insecten en is jasmijn haar lievelingsthee.

 

"Ik betrek het persoonlijke graag in mijn omleidingen om zo samen met de deelnemers te bevragen wat maakt wie wij zijn."

Esmée Dros

Nederlands, Engels

Esmée Dros is grafisch ontwerper en zet zich in op het vertalen van verhalen die verteld (moeten) worden. Ze is nieuwsgierig van aard en onderzoekt in haar werk hoe ze een visuele brug kan slaan tussen beeld en inhoud. Dit doet zij in verschillende vormen vanuit haar expertise: van gekleurde figuren in publicaties tot gespreksvorm. Esmée houdt van de zon, naar de markt gaan en samenwerken met mensen vanuit allerlei verschillende disciplines.

 

 

“Als omleider wil ik graag mijn ontwerppraktijk in zetten om samen met bezoekers iets kleins te maken, waardoor je altijd met een zelfgemaakte visuele herinnering naar huis gaat."

Wietske Flederus

Nederlands, Engels

Als Wietske zichzelf zou moeten omschrijven, zou ze zeggen dat ze een nieuwsgierige maker is die verbinding zoekt met anderen. Dat doet ze het liefst door bezoekers mee te nemen in een verhaal tijdens haar omleiding. De manier waarop kan steeds anders zijn: middels een performance, installatie, (audio)tour of iets anders. Haar lievelingsdingen zijn sterke verhalen, het geluid van regen op je tent en het eerste kopje koffie in de ochtend.“Ik wil graag bezoekers een ervaring geven door samen onze omgeving en gedachtes te bevragen waardoor ze net anders naar hun omgeving gaan kijken dan ze normaal gesproken doen”

Maureen Mooren en Rudy Guedj
Rudy Guedj
Jan Bijster
Tony Santos
Concrete Blossom

Bij de samenstelling van het educatieprogramma wordt gebruik gemaakt van het rijke aanbod aan kennis en informatie dat ontstaat uit de verschillende onderzoeksprogramma's, tentoonstellingsprojecten en aanverwante activiteiten van het instituut.