Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Ontdek de tentoonstelling(en) van Het Nieuwe Instituut of breng een bezoek aan Huis Sonneveld met het omleidersteam. Deze ontrafelaars en belevingsdeskundigen nemen bezoekers mee vanuit hun eigen visie als muzikant, danser of kunstenaar. Sluit aan bij de Thursday Night Detours, reserveer een onderwijsprogramma of boek een losse omleiding bij een of meerdere omleiders.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Bas van der Kruk

Nederlands, Engels, Portugees

Na de dansacademie in Londen volgde Bas van der Kruk een master in toegepaste ethiek. Hij is performer, schrijver, kunstenaar en creatief adviseur. Zijn lievelingsdingen zijn rollen over de vloer en de kleuren van Miami. 

 

"Ik mix graag verschillende vormen van artistieke expressie om mensen net even anders naar de wereld te laten kijken."

Erik Peters

Nederlands, Engels

Erik Peters is als ontwerper, onderzoeker en muzikant geïnteresseerd in het begrijpen en ontleden van systemen in de maatschappij, zowel op politiek als ecologisch, sociaal of technologisch vlak. Zijn praktijk richt zich op speculatief design, waarin hij onderzoek en fictie combineert. De drie favoriete dingen van Erik zijn brunchen met vrienden, de geur van regen op warm asfalt en de tijd verliezen.

 

"Als ontwerper creëer ik om ruimte te maken voor discussie en reflectie. Ik bevraag, visualiseer, speculeer, droom, reflecteer, leg verbanden, bouw constructies en stel alternatieven voor."

Esmée Dros

Nederlands, Engels

Esmée Dros is grafisch ontwerper en zet zich in op het vertalen van verhalen die verteld (moeten) worden. Ze is nieuwsgierig van aard en onderzoekt in haar werk hoe ze een visuele brug kan slaan tussen beeld en inhoud. Dit doet zij in verschillende vormen vanuit haar expertise: van gekleurde figuren in publicaties tot gespreksvorm. Esmée houdt van de zon, naar de markt gaan en samenwerken met mensen vanuit allerlei verschillende disciplines.

 

"Als omleider wil ik graag mijn ontwerppraktijk in zetten om samen met bezoekers iets kleins te maken, waardoor je altijd met een zelfgemaakte visuele herinnering naar huis gaat."

Giovanni Maisto Ferreira

Nederlands, Engels, Duits

Giovanni Maisto Ferreira is een multidisciplinair kunstenaar. Hen creatieve proces wordt vertaald door middel van 3D-objecten, ruimtelijk ontwerp en ook performance. Hen favoriete dingen zijn dansen, knuffelen, lachen en mensen aan het lachen brengen. Giovanni kan met zowel hen als hij aangesproken worden.

 

"Ik wil dat bezoekers met meer intentie en focus op hun gevoel een tentoonstelling kunnen beleven."

Laura Grimm

Nederlands, Engels

Een zelforganiserende kunstenaar, zo noemt omleider Laura Grimm zichzelf. Ze maakt graag sculpturen en is dol op textiel. Tot haar favoriete dingen behoren haar studio, de herfst en na een lange dag bij thuiskomst direct haar pyjama aantrekken.

 

"Een omleiding is meer dan luisteren, kijken of lezen. Het is een moment waarin ik mensen verbind met iets of iemand, waardoor zij meer leren zien en daardoor samen meer inzicht krijgen."

Maartje de Winter

Nederlands, Engels

Maartje de Winter noemt zichzelf een ‘gehandicapte op-onderzoek-gebaseerde ontwerper’. In haar werk kijkt ze vanuit een makersperspectief naar identiteit en de uitdrukking hiervan. Ze doet als ontwerper ook onderzoek naar intersectioneel feminisme en queer/crip theorieën. Daarnaast is ze actief binnen de gemeenschap voor mensen met een beperking. Verder is Maartje graag in de natuur, zijn kevers haar favoriete insecten en is jasmijn haar lievelingsthee.

 

"Ik betrek het persoonlijke graag in mijn omleidingen om zo samen met de deelnemers te bevragen wat maakt wie wij zijn."

Maurik Stomps

Nederlands, Engels

Van wie is de stad? In hoeverre kun je daar als individu iets aan toevoegen? Met deze (on)mogelijkheden in het publieke domein houdt ontwerper en kunstenaar Maurik Stomps zich bezig. Het bevragen en onderzoeken van de (publieke) ruimte neemt hij ook mee in zijn omleidingen. Zijn favoriete dingen zijn het organiseren van kleine evenementen (in zijn woning), de zonsondergang vanuit zijn huis en tuinieren. 

 

"Ik wil graag verwondering aanwakkeren bij mensen en ze op een andere manier naar dingen laten kijken om ze zo in contact te brengen met een nieuwe belevingswereld."

Naomi He-Ji

Nederlands, Engels

Het creëren van wereldjes vindt Naomi He-Ji het leukst aan haar vak. Dit doet zij door middel van (bewegend) beeld als visuele maker, maar ook door middel van performances. In haar werk pakt zij op gebied van identiteit en seksualiteit de maatschappelijke of persoonlijke problemen aan en stopt dat in een kleurrijk jasje. Haar drie lievelingsdingen zijn het Koreaanse gerecht bibimbap, dansen en het leven door een eigen verzonnen anime bril bekijken.

 

"Als omleider wil ik graag mensen dichter bij henzelf laten komen en vertrouwen geven dat iedereen er mag zijn op wat voor manier dan ook."

Pelin Karar

Nederlands, Engels, Turks

Door middel van performance art en crafting maakt Pelin Karar het in haar werk mogelijk om via kunst elkaar te (leren) begrijpen. Ze vindt het leuk om mensen te ontmoeten en gesprekken te voeren en vanuit verhalen kunst te maken. Haar lievelingsdingen zijn haar hond, ijsjes en post openmaken.

 

"Iedereen hun mening telt. Dat wil ik met mijn omleidingen meegeven. En ook vooral met elkaar veel plezier maken."

Pia Canales

Nederlands, Engels

Pia Canales is professioneel observator van de dagelijkse dingen. Door haar hypernieuwsgierige houding weet ze van teveel een beetje en door haar kunstachtergrond weet ze van een beetje, teveel. Haar lievelingsdingen zijn pindakaas, interdimensionale aliens en amateurs.

 

"Ik loop rondjes, ik loop alleen maar rondjes, ik loop urenlang rondjes, ik blijf rondjes lopen, elk rondje is anders."

Wietske Flederus

Nederlands, Engels

Als Wietske zichzelf zou moeten omschrijven, zou ze zeggen dat ze als scenograaf een nieuwsgierige maker is die verbinding zoekt met anderen. Dat doet ze het liefst door bezoekers mee te nemen in een verhaal tijdens haar omleiding. De manier waarop kan steeds anders zijn: middels een performance, installatie, (audio)tour of iets anders. Haar lievelingsdingen zijn sterke verhalen, het geluid van regen op je tent en het eerste kopje koffie in de ochtend.

 

"Ik wil graag bezoekers een ervaring geven door samen onze omgeving en gedachtes te bevragen waardoor ze net anders naar hun omgeving gaan kijken dan ze normaal gesproken doen."

Winston Nanlohy

Nederlands, Engels

In zijn werk is Winston Nanlohy bezig met film, conceptontwikkeling en onderzoek. Voor diepgaande gesprekken over surveillance kapitalisme, feministische theorieën en sociale geschiedenissen ben je bij Winston aan het juiste adres. En hij is ook nog eens heel goed in ingewikkelde zaken behapbaar maken. Zijn lievelingsdingen zijn op pad gaan met zijn dochters, onderzoek doen en in gesprek gaan met mensen in zijn omgeving.

 

"Ik wil tijdens een omleiding met de kennis uit de groep en de kennis vanuit de tentoonstellingen in Het Nieuwe Instituut gezamenlijk verbindingen maken."

Maureen Mooren en Rudy Guedj
Rudy Guedj
Jan Bijster
Tony Santos
Concrete Blossom

Bij de samenstelling van het educatieprogramma wordt gebruik gemaakt van het rijke aanbod aan kennis en informatie dat ontstaat uit de verschillende onderzoeksprogramma's, tentoonstellingsprojecten en aanverwante activiteiten van het instituut.