In Het Nieuwe Instituut draait alles om architectuur, design en digitale cultuur. Kinderen en jongeren ontdekken hier dat alles om hen heen ontworpen is. Zij maken er kennis met vernieuwende materialen, technieken, vormen en ideeën. Er is altijd wat te doen voor kinderen. Zo zijn er speciale activiteiten rondom de lopende tentoonstellingen, maak-activiteiten in het atelier van The New Haberdashery, een speciale audiotour-ontdekkingstocht in Huis Sonneveld en er worden regelmatig kinderfeestjes georganiseerd.


Het Nieuwe Instituut is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Tentoonstellingen

Hoe belangrijk is de buitenkant eigenlijk? De tentoonstelling Designing the Surface gaat over de wonderenwereld van de afwerklaag. Kinderen en jongeren ontdekken het effect van een speciale verf, lak of spray.

Lekker Oppervlakkig
In het familieprogramma Lekker Oppervlakkig luisteren kinderen (6+) in een audiotour naar spannende verhalen over glanzende lakken en slimme laagjes. Ontwerpers en makers vertellen precies hoe het zit en kinderen komen stiekem nog meer te weten dan hun ouders. Ook kunnen ze zelf technieken uitproberen, hun nagels lakken en meewerken aan een grote muurschildering.

The New Haberdashery
In het stoffenatelier van Het Nieuwe Instituut; The New Haberdashery, kunnen kinderen en jongeren zelf aan de slag. Naast de wekelijkse workshop op zondagmiddag, is er elke dag een vaste activiteit. Tijdens Designing the Surface mag iedereen (8+) een eigen button maken, geïnspireerd op het werk van kunstenaar Thomas Trum.

Activiteiten op zondagmiddag

Elke zondagmiddag organiseert Het Nieuwe Instituut creatieve workshops in het atelier van The New Haberdashery. Er zijn workshops voor kinderen én voor volwassenen.    
In de kinderworkshop (8+) gaan kinderen onder begeleiding aan de slag met bijzondere materialen en stoffen.

Zie de agenda voor een overzicht van aankomende workshops.

 

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld staat naast het museum van Het Nieuwe Instituut. Het is een grote villa met een mooie tuin en bijzondere meubels. Meneer en mevrouw Sonneveld lieten het hele huis speciaal ontwerpen voor zichzelf en hun twee dochters in 1933.

Kinderaudiotour 'Logeren bij Leonard'
In de audiotour van Huis Sonneveld neemt Leonard, de kleinzoon van de heer en mevrouw Sonneveld, kinderen mee op een ontdekkingstocht door het huis van zijn opa en oma. Samen ontdekken zij met behulp van Leonard's logeerkoffer, de bijzondere rol die 'ontwerp' speelt in het huis.

Entrée tot 18 jaar en gebruik van de audiotour is gratis.  Kijk hier voor openingstijden en meer informatie. Voor schoolgroepen zijn er aparte rondleidingen en programma's. Kijk hier voor meer informatie

Ook volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar kunnen terecht in Huis Sonneveld voor rondleidingen. Kijk hier voor meer informatie.

Kinderfeestje: 3D-printfeest

Alles om ons heen, groot of klein, binnen of buiten, is bedacht en vormgegeven. Tijdens een bezoek aan Huis Sonneveld, de museumwoning naast het museum van Het Nieuwe Instituut, ervaren kinderen hoe alle onderdelen van dit ooit hypermoderne huis zorgvuldig bedacht en ontworpen zijn. Vol van informatie gaan ze daarna zelf aan de slag met een 3D-printpen. Onder begeleiding ontwerpen ze daarmee zelf een huis van de toekomst of een heel nieuw voorwerp.

Reserveren
Leeftijd: 8 - 12 jaar
Aantal: minimaal 9 en maximaal 15 kinderen
Kosten: €125,- per groep
Tijd: 11:00 - 17:00 uur
Duur: 120 minuten
Kosten: €125,-

Neem voor meer informatie of het maken van een reservering contact met ons op via: boekingen@hetnieuweinstituut.nl of door te bellen met 010-4401200.

Jan Bijster
Rudy Guedj
Maureen Mooren
Katherine Rosmalen

Bij de samenstelling van het educatieprogramma wordt gebruik gemaakt van het rijke aanbod aan kennis en informatie dat voortvloeit uit de verschillende onderzoeksprogramma’s, tentoonstellingsprojecten en aanverwante activiteiten van het instituut.