In Het Nieuwe Instituut draait alles om architectuur, design en digitale cultuur. Kinderen en jongeren ontdekken hier dat alles om hen heen ontworpen is. Zij maken er kennis met vernieuwende materialen, technieken, vormen en ideeën. Er is altijd wat te doen voor kinderen. Zo zijn er speciale activiteiten rondom de lopende tentoonstellingen, wekelijkse maak-workshops, een speciale audiotour-ontdekkingstocht in Huis Sonneveld en worden er regelmatig kinderfeestjes georganiseerd.


Het Nieuwe Instituut is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Familieprogramma

VerzamelDingen

VerzamelDingen
Waarom verzamelen mensen trappen, vliegenmeppers, of stukjes touw? Wanneer ben je een echte verzamelaar en hoe kun je dingen het best bewaren? In VerzamelDingen ontdekken kinderen en jongeren (6+) de verhalen achter verzamelingen. Het programma hoort bij de tentoonstelling Finders Keepers. In de tentoonstelling is een speciale verzamelplaats. Kinderen en hun ouders maken hier kennis met Viktor, Huub en Levi die hun eigen verzamelverhalen delen. Via een speurtocht met interactieve opdrachten stellen ze daarna hun eigen minicollecties samen. Zo ontdekken ze thema’s als ordenen, selecteren, presenteren en bewaren op verschillende niveaus.

 

Save Flight
Na een bezoek aan de tentoonstelling kan jong en oud aan de slag op het maakdek. Geïnspireerd door de verzameling papieren vliegtuigen van rasverzamelaar, filmmaker en antropoloog Harry Smith worden aan de lopende band vliegtuigen gemaakt die kunnen worden toegevoegd aan een snel groeiende verzameling.

Activiteiten op zondagmiddag

Workshops
Elke zondagmiddag van 12:00 tot 14:00 uur is er een workshop die aansluit bij de tentoonstelling. Na een kort bezoek aan Finders Keepers gaan kinderen zelf aan de slag met een techniek, materiaal of voorwerp uit de tentoonstelling. Van straatjutten tot hoeden maken, of het maken van een echte schatkist om de mooiste vondsten in te bewaren. Deelname is €5,-, kijk inde agenda voor een actueel overzicht.

 

Ook volwassenen kunnen elke zondagmiddag een workshop volgen. Kijk hier voor meer informatie en een actueel overzicht.

 

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld staat naast het museum van Het Nieuwe Instituut. Het is een grote villa met een mooie tuin en bijzondere meubels. Meneer en mevrouw Sonneveld lieten het hele huis speciaal ontwerpen voor zichzelf en hun twee dochters in 1933.

Kinderaudiotour 'Logeren bij Leonard'
In de audiotour van Huis Sonneveld neemt Leonard, de kleinzoon van de heer en mevrouw Sonneveld, kinderen mee op een ontdekkingstocht door het huis van zijn opa en oma. Samen ontdekken zij met behulp van Leonard's logeerkoffer, de bijzondere rol die 'ontwerp' speelt in het huis.

Entrée tot 18 jaar en gebruik van de audiotour is gratis.  Kijk hier voor openingstijden en meer informatie. Voor schoolgroepen zijn er aparte rondleidingen en programma's. Kijk hier voor meer informatie

Ook volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar kunnen terecht in Huis Sonneveld voor rondleidingen. Kijk hier voor meer informatie.

Kinderfeestje: 3D-printfeest

Alles om ons heen, groot of klein, binnen of buiten, is bedacht en vormgegeven. Tijdens een bezoek aan Huis Sonneveld, de museumwoning naast het museum van Het Nieuwe Instituut, ervaren kinderen hoe alle onderdelen van dit ooit hypermoderne huis zorgvuldig bedacht en ontworpen zijn. Vol van informatie gaan ze daarna zelf aan de slag met een 3D-printpen. Onder begeleiding ontwerpen ze daarmee zelf een huis van de toekomst of een heel nieuw voorwerp.

Reserveren
Leeftijd: 8 - 12 jaar
Aantal: minimaal 9 en maximaal 15 kinderen
Kosten: €125,- per groep
Tijd: 11:00 - 17:00 uur
Duur: 120 minuten
Kosten: €125,-

Neem voor meer informatie of het maken van een reservering contact met ons op via: boekingen@hetnieuweinstituut.nl of door te bellen met 010-4401200.

Jan Bijster
Rudy Guedj
Maureen Mooren
Katherine Rosmalen

Bij de samenstelling van het educatieprogramma wordt gebruik gemaakt van het rijke aanbod aan kennis en informatie dat voortvloeit uit de verschillende onderzoeksprogramma’s, tentoonstellingsprojecten en aanverwante activiteiten van het instituut.