Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In Het Nieuwe Instituut draait alles om architectuur, design en digitale cultuur. Kinderen, jongeren en hun families ontdekken hier dat alles om hen heen ontworpen is. Zij maken er kennis met vernieuwende materialen, technieken, vormen en ideeën. Er zijn speciale familie-expedities in de tentoonstellingen, maakactiviteiten op het Dek, een speciale audio-ontdekkingstocht door Huis Sonneveld, kinderfeestjes en FamilieFests. 

Het Nieuwe Instituut is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Familie Expedities

Archief voor de toekomst (6+)
tot 10/03/19

Een archief lijkt wel een oude zolderkamer, met speelgoed en troep van vroeger. Het Nieuwe Instituut heeft een nieuw, tijdelijk archief over Design samengebracht, uit de donkere laden van ontwerpers en de stoffige zolders van verzamelaars. Het is een schatkamer vol vergeten ideeën, gekke plannen en dromen van een toekomst. De meesten daarvan lagen al jaren netjes opgeslagen, zonder dat iemand ooit aan ze dacht. Willen we die wel allemaal bewaren?

In de familie expeditie ga je als familie samen op reddingsmissie in dit archief van vergeten ideeën. Jullie zoeken naar verrassingen in de schatkisten van het oefenarchief. Wat is echt nog interessant? Dit gaan we onderzoeken en redden uit de archieven. De beste ideeën blazen jullie nieuw leven in door ze verder uit te werken en een plek te geven in de tentoonstelling. Wat weg mag kan meteen in de versnipperaar; opgeruimd staat netjes! In het voorjaar is er een veiling voor en door kinderen, waar de ontdekte schatten worden verkocht. 

Maakdek

Pruts!
tot 10/03/19

Een ontwerper speelt, zoekt en probeert. Prutsen, zou je het kunnen noemen. Op het maakdek ga je zelf aan de slag. Met alleen een vel papier, klem en rolmesje mag je erop los prutsen. Laat je inspireren door mooi bewaarde en toevallig gevonden voorwerpen. Vouw, scheur en vorm tot je uitgeprutst bent. Geef je prutswerk ten slotte een pronkplek in de wand of neem het mee naar huis. En wees niet bang, want prutsen lukt altijd!

FamilieFest

FamilieFest

Elke schoolvakantie (met uitzondering van de zomervakantie) organiseert Het Nieuwe Instituut een FamilieFest. Een dag vol activiteiten voor de hele familie binnen één centraal thema. Het volgende FamilieFest is op woensdag 27 februari. Vier de voorjaarsvakantie met de hele familie tijdens dit grote feest vol creatieve workshops en activiteiten. 

Huis Sonneveld

Logeren bij Leonard (6+)
doorlopend

In de kinder-audiotour neemt Leonard, de kleinzoon van de heer en mevrouw Sonneveld, kinderen mee op ontdekkingstocht door het huis van zijn opa en oma. Zij lieten het huis in 1933 speciaal ontwerpen en bouwen voor hun gezin. Met behulp van Leonard's logeerkoffer ontdekken kinderen de bijzondere rol die 'ontwerp' speelt in het huis. Ze leren alle geheimen van het huis kennen en komen zo nóg meer te weten dan hun ouders. 

 

Voor kinderen tot 18 jaar is Huis Sonneveld gratis. Schoolgroepen kunnen een rondleiding of het programma Huis in verandering boeken. Ook voor volwassenen zijn er speciale rondleidingen in Huis Sonneveld. 

Kinderfeestje: 3D-printfeest

Alles om ons heen, groot of klein, binnen of buiten, is bedacht en ontworpen. Tijdens een bezoek aan Huis Sonneveld, de museumwoning naast Het Nieuwe Instituut, ervaren kinderen hoe alle onderdelen van dit ooit hypermoderne huis zorgvuldig bedacht en ontworpen zijn. Vol van alle informatie gaan ze vervolgens zelf met een 3D-printpen aan de slag. Ze kunnen daarmee zelf een huis van de toekomst ontwerpen, een eigen versie van een vaas of stoel uit Huis Sonneveld maken of een heel nieuw onmisbaar voorwerp bedenken.

 

Reserveren

Leeftijd: tussen 8 en 12 jaar

Aantal: minimaal 9 en maximaal 15 kinderen

Prijzen: €125,-

Tijden: op elk gewenst tijdstip binnen openingstijd

Neem voor meer informatie contact via boekingen@hetnieuweinstituut.nl

Jan Bijster
Rudy Guedj
Maureen Mooren & Rudy Guedj
Shailoh Phillips
Noortje Ankersmit
Overtreders W

Bij de samenstelling van het educatieprogramma wordt gebruik gemaakt van het rijke aanbod aan kennis en informatie dat ontstaat uit de verschillende onderzoeksprogramma's, tentoonstellingsprojecten en aanverwante activiteiten van het instituut.