Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In Het Nieuwe Instituut draait alles om architectuur, design en digitale cultuur. Kinderen, jongeren en hun families ontdekken hier dat alles om hen heen ontworpen is. Zij maken er kennis met vernieuwende materialen, technieken, vormen en ideeën. Er zijn speciale familie-expedities in de tentoonstellingen, maakactiviteiten op het Dek, een speciale audio-ontdekkingstocht door Huis Sonneveld, kinderfeestjes en FamilieFests. 

Het Nieuwe Instituut is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Familieprogramma

Neuhaus (6 t/m 12 jr)
19/05/2019 tot 15/09/2019

Om op een gezonde planeet door te leven hebben we andere kennis nodig. Kennis die niet altijd vertrekt vanuit de mens. In het familieprogramma onderzoek je deze 'meer-dan-menselijke kennis' als ontwerpers van de toekomst. Werk mee aan een interactieve videoclip en experimenteer met nieuwe manieren van zien én maken in Neulab. Kunnen we bijvoorbeeld communiceren met planten? Of samenwerken met algoritmen? 

 

Dit jaar bestaat Bauhaus 100 jaar. Daarom verandert Het Nieuwe Instituut voor een paar maanden in Neuhaus: een nieuw soort leeromgeving waarin kennis centraal staat. In een tentoonstelling en bijbehorend curriculum  vol evenementen denken de ontwerpers van de toekomst na over de vraag: hoe kunnen we leren van dieren, planten en machines. 

Maakplek

Neulab (vanaf 6 jaar)
19/05/2019 tot 15/09/2019

Welkom in Neulab, maak kennis met deze ontwerpers: planten, spullen en computers. Planten helpen je bij het maken van een tekening, met computers ontwerp je een tijdschrift en door samen te weken met spullen ontstaan nieuwe digitale beelden. Kunnen we de wereld hiermee op een nieuwe manier verbeelden?

FamilieFest

FamilieFest (4 t/m 12 jr)

Elke schoolvakantie (met uitzondering van de zomervakantie) organiseert Het Nieuwe Instituut een FamilieFest. Een dag vol activiteiten voor de hele familie binnen één centraal thema. Het volgende FamilieFest is op woensdag 23 oktober.  Vier de herfstvakantie met de hele familie tijdens dit grote feest vol creatieve workshops en activiteiten. 

Huis Sonneveld

Logeren bij Leonard (6+)
doorlopend

In de kinder-audiotour neemt Leonard, de kleinzoon van de heer en mevrouw Sonneveld, kinderen mee op ontdekkingstocht door het huis van zijn opa en oma. Zij lieten het huis in 1933 speciaal ontwerpen en bouwen voor hun gezin. Met behulp van Leonard's logeerkoffer ontdekken kinderen de bijzondere rol die 'ontwerp' speelt in het huis. Ze leren alle geheimen van het huis kennen en komen zo meer te weten dan hun ouders. 

 

Voor kinderen tot 18 jaar is Huis Sonneveld gratis. Schoolgroepen kunnen een rondleiding of het programma Huis in verandering boeken. Ook voor volwassenen zijn er speciale rondleidingen in Huis Sonneveld. 

Kinderfeestje: 3D-printfeest

Alles om ons heen, groot of klein, binnen of buiten, is bedacht en ontworpen. Tijdens een bezoek aan Huis Sonneveld, de museumwoning naast Het Nieuwe Instituut, ervaren kinderen hoe alle onderdelen van dit ooit hypermoderne huis zorgvuldig bedacht en ontworpen zijn. Vol van alle informatie gaan ze daarna zelf met een 3D-printpen aan de slag. Ze kunnen daarmee een huis van de toekomst ontwerpen, een eigen versie van een vaas of stoel uit Huis Sonneveld maken of juist een heel nieuw onmisbaar voorwerp bedenken.

 

Reserveren

Leeftijd: tussen 8 en 12 jaar

Aantal: minimaal 9 en maximaal 15 kinderen

Prijzen: €125,-

Tijden: op elk gewenst tijdstip binnen openingstijd

Neem voor meer informatie contact via boekingen@hetnieuweinstituut.nl

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Maureen Mooren & Rudy Guedj
Rudy Guedj
Jan Bijster
Noortje Ankersmit

Bij de samenstelling van het educatieprogramma wordt gebruik gemaakt van het rijke aanbod aan kennis en informatie dat ontstaat uit de verschillende onderzoeksprogramma's, tentoonstellingsprojecten en aanverwante activiteiten van het instituut.