In Het Nieuwe Instituut draait alles om architectuur, design en digitale cultuur. Kinderen en jongeren ontdekken hier dat alles om hen heen ontworpen is. Zij maken er kennis met vernieuwende materialen, technieken, vormen en ideeën. Er is altijd wat te doen voor families met kinderen. Er zijn speciale programma's rondom de tentoonstellingen, maakactiviteiten op het Dek, een speciale audio-ontdekkingstocht door Huis Sonneveld, kinderfeestjes en FamilieFests. 

Het Nieuwe Instituut is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.

FamilieFest bij Het Nieuwe Instituut

FamilieFest bij Het Nieuwe Instituut, video NOFO Film.

Familieprogramma

Expeditie voor ontdekkingsreizigers (6+)

Ontdek brutale natuur in en rondom Het Nieuwe Instituut in een expeditie speciaal voor families. In de nieuwe tentoonstelling Dissident Gardens leidt een zachte plattegrond jullie door het landschap van Mars, naar opstandige tuinen en menselijke insecten. Werk samen verder aan de landkaart en ontwerp jullie eigen wereld waarin alles mogelijk is.

Power to the Wild! (6+)
Van onkruid naar wereldverbeteraars

Onkruid verdelgen? Verspreiden juist! Deze planten zijn wild, ongewenst én wereldverbeteraars. Werk samen of alleen op het Dek en bedenk een slim ontwerp om onkruid de wereld in te helpen. Power to the wild!

FamilieFest

Elke schoolvakantie (met uitzondering van de zomervakantie) organiseert Het Nieuwe Instituut een FamilieFest. Een dag vol activiteiten voor de hele familie binnen één centraal thema. Het volgende Fest vindt plaats in de herfstvakantie (regio midden). 

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld staat naast het museum van Het Nieuwe Instituut. Het is een grote villa met een mooie tuin en bijzondere meubels. Meneer en mevrouw Sonneveld lieten het hele huis speciaal ontwerpen voor zichzelf en hun twee dochters in 1933.

Kinderaudiotour 'Logeren bij Leonard'
In de audiotour van Huis Sonneveld neemt Leonard, de kleinzoon van de heer en mevrouw Sonneveld, kinderen mee op een ontdekkingstocht door het huis van zijn opa en oma. Samen ontdekken zij met behulp van Leonard's logeerkoffer, de bijzondere rol die 'ontwerp' speelt in het huis.

Entrée tot 18 jaar en gebruik van de audiotour is gratis.  Kijk hier voor openingstijden en meer informatie. Voor schoolgroepen zijn er aparte rondleidingen en programma's. Kijk hier voor meer informatie

Ook volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar kunnen terecht in Huis Sonneveld voor rondleidingen. Kijk hier voor meer informatie.

Kinderfeestje: 3D-printfeest

Alles om ons heen, groot of klein, binnen of buiten, is bedacht en vormgegeven. Tijdens een bezoek aan Huis Sonneveld, de museumwoning naast het museum van Het Nieuwe Instituut, ervaren kinderen hoe alle onderdelen van dit ooit hypermoderne huis zorgvuldig bedacht en ontworpen zijn. Vol van informatie gaan ze daarna zelf aan de slag met een 3D-printpen. Onder begeleiding ontwerpen ze daarmee zelf een huis van de toekomst of een heel nieuw voorwerp.

Reserveren
Leeftijd: 8 - 12 jaar
Aantal: minimaal 9 en maximaal 15 kinderen
Kosten: €125,- per groep
Tijd: 11:00 - 17:00 uur
Duur: 120 minuten
Kosten: €125,-

Neem voor meer informatie of het maken van een reservering contact met ons op via: boekingen@hetnieuweinstituut.nl of door te bellen met 010-4401200.

Jan Bijster
Rudy Guedj
Maureen Mooren & Rudy Guedj
Samantha Tholen
Noortje Ankersmit
Overtreders W

Bij de samenstelling van het educatieprogramma wordt gebruik gemaakt van het rijke aanbod aan kennis en informatie dat ontstaat uit de verschillende onderzoeksprogramma's, tentoonstellingsprojecten en aanverwante activiteiten van het instituut.